Jobb mint volt

Gyors ülőke tuning

Ismét a Bitter Mendeznek készült pár ülőke, vagyis egyszerű bükk ülőkéknek szivacs és kárpit segítségével emeltük a komfortfokozatát. Kárpitozás tekintetében nem nagy munka, de gondoltam kiemelem nektek belőle a varrott sarkok rögzítésének mikéntjét.

Levágattam 5 cm vastag szivacsból 30 x 30 cm darabokat, melyeket felragasztottam az ülőrész lapjára.

Erre a kárpit kiszabásához az alábbi méreteket vettem figyelembe: a szivacs mérete 30 x 30 cm, a szivacs vastagsága oldalanként + 5 cm, a falap vastagsága +2 cm oldalanként, és a letűzéshez szükséges kb + 4 cm oldalanként. Ha ezt összeadjuk 30+ 2×5+2×2+2×4=52 cm, ami a kiszabandó anyag egyik oldala, és mivel négyzet alakról van szó, tehát kiszabtam 52×52 cm négyzeteket. Ezen bejelöltem, hol lesznek a varrások a sarkokhoz (azaz visszamértem az oldalaktól 11-11 cm, ezeket a vonalakat meghúztam így a közepén megmaradt a 30×30 négyzet), majd varrásráhagyással kivágtam a sarkokat és összevarrtam. Lett egy ráhúzható huzatom, amit már csak rögzíteni kellett.

Íme egy rajz az anyagszükséglet megtervezéséhez:

 

A letűzéshez alul minden oldalon, visszahajtással letűztem az anyagot, a sarkoknál megállva.

A saroknál először a sarok közepét rögzítettem, majd egyik ill másik oldalt ráhajtogatva fejeztem be. Szerintem a képekről jobban érhető, mire is gondolok itt.

Az egész tényleg nem több kb 1 óránál, és máris egyedibbek, helyesebbek lettek az ülőkék. Mennek a bárba 🙂

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Ujházi Ildikó says: (előzmény @Eva Levai)

    Szia Éva! Elektromos tűzőgéppel dolgozom, mert itt a panel 2. emeleten tuti kicsinálnának a szomszédok egy kis kompresszor zenéért 🙂 Nekem egy Novus J140, régebbi típusú van, ami elég erős és viszonylag mindenbe beleüti a kapcsokat. Kicsit most vacakol, úgyhogy meg is vagyok ijedve mi lesz velem, ha itthagy engem 🙁
    Ildi

  2. Eva Levai says:

    Szia Ildi!
    Egy ideje olvasgatom a blogodat, és kíváncsi lennék, hogy milyen tűzőgépet használsz. Ami nekem van, az a fenyőhöz még csak-csak, de tuti, hogy a bükköt nem viszi. Elektromos, vagy pneumatikus tűzőgépet használsz?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!